2016. jan 06.

Kontrasztok

írta: Csikós Mihály
Kontrasztok

kontrasztok2.jpg

Az ázsiai utazások kapcsán mindig megrázó szembesülni a végletes szegénység és a végletes gazdagság kontrasztjával. Ahogy ez a két világ egymás mellett él vagy inkább egymáson létezik a mindennapokban.

Szegénységért persze nem kell Délkelet-Ázsiáig menni, ott mégis nagyon más az egész. Nyilván a gyors ütemű fejlődés hozza létre ezeket a gyakran megrázó életképeket.

SZEGÉNYSÉG

Vannak helyek, ahol ez az egész csak szimplán érthetetlen és bizarr, de van olyan hely, ahol megvan a híd a két világ között, ami biztosítja a harmóniát és valahogy nem tűnik annyira magából kifordultnak a világ. Ilyen például Bali.

GAZDAGSÁG

Itt a kapocs a mérhetetlen vidámság és a békés belenyugvás, ami ezt az erőteljes egzisztenciális kontrasztot teljesen áthidalja.

Vegyünk egy alapképet: a szegény ember nyugodt üldögélnek az utcán, a földön és fogyasztja a szerény ételét, míg a nagyon gazdag elhúz mellette a luxusautójában. Ez idáig bárhol lehetne, de itt nem érezhető feszültség, irigység, megvetés, vagy akár szélsőséges esetben gyűlölet a két oldal tekintetében. Inkább valamilyen földöntúli boldogság, nyugalom.

 

Miért ne lennének vidámak hiszen ők a föld egyik legszebb táján laknak

Itt mindenképp meg kell jegyezni, hogy az emberebnek a  vizuális információk erősen kihatnak a lelkére. Egészen más dolog az, ha valaki egész nap szürke falak és koszos, kormos épületek között járkál gyerekkorában és ez a vizuális információ csapódik le a világról a szocializációja során benne, és más az amikor valaki gyönyörű fákat, erdőket, virágokat, vízeséseket és tengerpartokat lát maga előtt bármerre fordul egész életében.

kep_177.jpg

 

A környezet nevel. Ezt jól tudjuk mi építészek. Amikor valaki szép környezetbe kerül, harmónia születik a szívében. Egy nagyon szép épület felemelő tud lenni, izgatottá tudja tenni az embert vagy éppen rettenetesen lenyugtatja, ha azzal a céllal készült.

Itt, Balin valójában a természet és az általa produkált miliő amibe érkezve még a turista is lenyugszik és sok esetben eufóriát érez. Viszont azok akik itt laknak azok folyamatosan kapják ezt a dózist és mivel a szépség tudat alatt állandóan hat az ember lelkivilágára, ezért nem szűnik meg, nem megszokható, hanem a folyamatos, így állandóan érzi, hogy valamilyen nyugalom és harmónia költözik és marad a lelkében.

A nyilvánvaló esztétikai harmónia mellett sokat számít az is, hogy az időjárás jellege és a sziget természeti adottságai ritkán sokkolják a szegényeket, hiszen egy "vietnámi" papucsban és egy strandnadrágban több évet le lehet húzni vidáman.

Az étkezés is viszonylag egyszerű, az egyszerűbb ételek rettenetesen olcsók, de ki lehet menni a városból és ott az ember fejére esik a narancs meg a kókuszdió, ezért egyfajta minimum mindenkinek biztosítva van. Az, hogy valakivel előfordulna, hogy megfagy az utcán, éhezik vagy betegségeket kap a helytelen táplálkozástól nyilván elképzelhetetlen Balin.

Amikor az ember körül szép dolgok történnek, akkor nagyon érdekes, hogy a legegyszerűbb dolognak is tud örülni...és örülnek is.

 

Szólj hozzá

kultúra utazás németország érdekesség elmélkedés távol kelet bali délkelet-ázsia