2015. sze 25.

Szarból aranyat

írta: Csikós Mihály
Szarból aranyat

img_1951.jpg

 

Azt hiszem, sok más európai emberhez hasonlóan a Bakancs Lista című filmben hallottam először arról a kávéról ami irreálisan drága, szarból készült és mindenki ilyet akar. Ez így kevés információ volt ahhoz, hogy felkeltse igazán az érdeklődésemet de az idei Bali utazásomon nekem is volt szerencsém meglátogatni egy kávé ültetvény és megkóstolni ezt a csodát.

Ez a kávé a luwak kávé vagy civet kávé, eredeti, indonéz nevén Kopi Luwak.

A luwak (vagy pálma civet) egy macska szerű állat ami eredetileg Indonéziából származik de ma már jó pár délkelet-ázsiai országba betelepítették hasznos képessége miatt. A luwak éjszaka rendkívül aktív életet él és nappal alszik. Nem csoda, hisz egész éjszaka kávét eszik. Azaz kávécseresznyét. A kettős magot, amit mi kávébabnak nevezünk és a világ legnépszerűbb italának alapja, nyilván nem tudja megemészteni így hát... kiszarja.

luwakfill_001.gif

 

 Ez a luwak

Nagyon finnyás állat ez, csak az arabika kávécseresznyét eszi meg.

A begyűjtők hajnalban vágnak neki az dzsungelnek, hogy összeszedjék az állatok székletét. Csak a szabadon élő luwak tudja igazán jól leképezni ezt a speciális folyamatot amitől ez a kávé annyira különleges. Az kakát begyűjtés után aztán nyilván jól átmossák és átküldik kávé szemeket a szokásos feldolgozási eljárásokon. Ennyi a a titok. Az ültetvény környékén több száz luwak él és kakál.

A feldolgozás

Egyébként tényleg jó íze van, nagyon alacsony a koffein tartalma, mégis ízre olyan mint a legerősebb olasz presszó kávé de akár egy bögrényit meg lehet belőle inni, semmi bajod nem lesz tőle.

Állítólag fertőtlenítő hatású és sokmás extra, pozitív élettani hatása van.

Az ültetvény

Mivel a szabad luwakok hozzáférhetősége nagyon korlátozott és a produktumuk begyűjtése körülményes ezért az igazi luwak kávé árfekvése hajmeresztő. A kopi luwak a világon sok helyen kapható, többnyire elit kávézókban. Egy átlagosnak mondható helyen 15 amerikai dollár körül van egy csésze (~4 100 Ft) de ha ezt egy elegáns étteremben szolgálják föl akkor a csészénkénti ára meghaladhatja az 70 dollárt is (~20 000 Ft). 

Sajnos luwakokat tartanak ketrecben is az ültetvényen ahol jártam. A tulajdonos nőnek is volt egy saját, külön bejáratú állata, meg is erősítette, hogy ha nem arbica kávét kap a macskaféle akkor kiköpi. Viccesen úgy mutatta be, hogy "This is my coffee machine".

Tehát ebből jön ki az igazi jó kávé. Hátul.

Valahogy így kell a szarból aranyat csinálni.

Szólj hozzá

kávé utazás kaja érdekesség indonézia bali kulináris luwak délkelet-ázsia