2015. júl 04.

Korlátlan Bali

írta: Csikós Mihály
Korlátlan Bali

Amikor Balin építészekkel beszélgettem, akkor tettem fel a kérdést, hogy mik az építési szabályozók errefelé. Gond nélkül közölték, hogy azok bizony itt nincsenek. Hacsak nem az úttest közepére tervezed a házat, akkor nem szól bele se hatóság se más, hogy milyen az a ház. De akkor mi irányítja az építészek kezét itt? Semmi.

Azaz saját maguk. Az, hogy nincsenek leszabályozva a tervezők, az nem otrombaságokat és aránytalanságokat szül, hanem rettenetesen cizellált, szép, a tájba pontosan illeszkedő épületeket. Ezt az integráltságot és alázatot semmilyen jogszabály nem tudja meghatározni, ez az igen jó tervezők sajátja, akiknek a kezét a szakmájuk és a táj iránti tisztelet vezeti a hatóságok helyett. Ez az általános értelemben vett korlátlanság.

A gyakorlati értelemben vett korlátlanság az, hogy:

nincsenek korlátok.

Mármint olyan helyeken, ahol egy európai építési hatóság kötelező jelleggel írná elő korlát meglétét, a leesés kockázata miatt, na Balin ott nincs korlát. Ha esztétikailag vagy építészetileg nem illik oda, akkor nem lesz és többnyire nincs. Lépcsőkön, hidakon és létrákon át, semmibe nyúló medenceperemeken keresztül, dzsungel-szakadékba nyíló hotel lobbikig gyakorlatilag sehova nem tesznek korlátot.

∼≅∼

A már párszor megemlített Gaya Galéria bejáratához, 5 méter magasra felfutó lépcsőn sincs korlát.

kep_065.jpg

Ez persze egy széles darab, itt még egy európai is biztonsággal felmehet kapaszkodás nélkül, de voltam Balin olyan diszkóban, ahol az első emelet magasságában van a teljesen nyitott, abszolút korlát nélküli erkély. Alatta a főutca forgataga, rajta meg az erősen piás diszkózó társulat. Lazaság ide vagy oda ez már veszélyesebbnek tűnt.

∼≅∼ 

Tanah Lot szikláinak legismertebb temploma egy kis, független szigetecskén van, csak apálykor lehet megközelíteni mert a korlát nélküli  lépcsők víz alá kerülnek minden dagálykor. Így megy ez több száz éve.

kep_171.jpg

Itt Tanah Lot egy másik, kisebb temploma látszik, amibe sok száz éve járnak be és ki a hívek, a jól láthatóan alig egy ember széles szikla "pallón" ahol nincs korlát, viszont bő 20 méter mélyen dübörög a tenger a lábunk alatt.

lab3.gif

ez az én lábam a kis templomhoz átvezető szikla ösvényen

∼≅∼

A 10-15 éve épült ubudi Four Season lobbijának meg egyszerűen "hiányzik" az oldala, így szabadon tekintheti meg bárki a 30 méter magasból a világ egyik legszebb völgyét az Ayung völgyet. Ha jól tudom a tervező egy német építészmérnök volt és mégis, a korlátnak hűlt helye, korlátlanul szívhatjuk magunkba a dzsungel leheletét a bámulatos látvány mellett.

foto: http://baliresorts.fourseasons.com 

Csak egy vékonyka "vizesárok" védi az embert a leeséstől. Megbotlani pont annyira lehet benne, mint amennyi extra biztonságot nyújt.

foto: Csikós Mihály

A lobbinak a legzavarbaejtőbb része az, ahol a peremre, azaz az egész legszélére egy kőpad van kihelyezve, hogy a vendégek háttal a szakadéknak, nyugodtan foglalhassanak helyet. Tábla sehol nem figyelmeztet, sem itt, sem máshol, hogy vigyázzunk, ez veszélyes lehet, még egy háttámla sincs. Az egész a legnagyobb természetességgel van kezelve: üldögélnek az emberek a dzsungel tetején.

Az ubudi Four Season szobák erkélyei is hasonló megoldással operálnak, bár itt már egy egészen keskeny medence vigyáz a biztonságunkra.
kep_329.jpg

Bár nem a Four Season-ban, de laktam ennek a dzsungelnek a szomszédságában párszor és a varázslatos szépsége mellett, hamisítatlanul hozza a filmek dzsungel hangjait is. Huhogó, kaffogó, makogó, kattogó madarak és egyéb állatok mesébe illő "zsivaja" tölt be minden éjszakát.

∼≅∼

A balii Viceroy hotel sem maradhat ki. Egy egész hegyoldal van tele ilyen és hasonló, szintén korlát nélküli erkélyes "villákkal". A "vizesárok" itt is a védelmet szolgálja, az alkalmi felfrissülés mellett.

img_8153.jpg

∼≅∼

A szintén ubudi Hanging Garden egy népszerű hotel és resort. A kertje egy hatalmas, buja, dzsungelszerű hely, sok apró pihenővel, padocskákkal és egy olyan "híddal" ami tényleg... nem biztonságos. Korlátja éppenséggel van, de nincs olyan biztonsági szabvány aminek képes lenne megfelelni, még így sem :-)

∼≅∼

A Mother Temple Bali egyik főattrakciója. A hosszú, meredek, felvezető lépcsőt sem szegélyezi korlát.

img_1054.jpg

∼≅∼

A Gaya tulajdonosa egyszer meginvitált az otthonába és meglepődve láttam, hogy egy gyönyörű, harsány zöld rizsföld közepén van a háza. Kérdeztem, hogy mennyire oké a hatóságokkal, hogy egy mezőgazdasági területen építkezett. Ő is csak azt mondta, hogy semmilyen építési szabály nem tiltja, illetve nincsenek is ilyenek és hát neki nagyon megtetszett az ötlet, hogy egy csöndes rizsföld közepén lakjon. Meg tudom érteni:

∼≅∼
vishnuandgaruda.jpg

foto: http://flickr.com

Wisnu a hinduizmusból érkezett főisten, Garuda pedig az embertestű, sas fejű, szent hátasa Wisnu-nak, akit többnyire a vállán ülve ábrázolnak. Ez a páros az egyik fő vallási jelkép a szigeten.

Az ő tiszteletükre építenek egy gigantikus parkot ami szintén olyan meghökkentő építészeti alkotás, hogy nem hinném, hogy a világ bármely építés szabályozónak képes lenne megfelelni, de az ötlet és a méretek monumentálisak.

Ez az úgy nevezett  Garuda Wisnu Kencana (GWK) Kulturális Park. Ez lényegében egy hatalmas területen, egy negatív székesegyház, azaz nem kiáll a földből, hanem egy hegy oldalába van belevésve és az egész közepében, az oltáron foglal majd helyet a kettős szentség: a Garudán ülő Wisnu.

img_6098.jpg

 Ez a mini "modell", a kész mű sok-sok emelet magas lesz

A gigantikus szobroknak egyenlőre csak a feje van kész, de már így is jól látható, hogy milyen dimenziójú lesz az egész, ha egyszer elkészül.

Persze korlát itt sincs semmilyen lépcsőn.

∼≅∼

Persze a korlátok nemléte többnyire csak medencéktől és pódiumokról való leeséstől véd. Nem mindig a feneketlen mélység fenyeget, van amikor egy óvatlan lépés csak egy bokáig érő dísztóba vezet. De mint ahogy fent láttuk azért vannak kirívóan egyedi megoldások, ahol  a tervező tényleg semmilyen fölösleges, technikai elemmel nem szeretné zsúfolni a teret vagy takarnia látványt. Ezt itt meg is teheti korlátlanul, belátása szerint.

Végezetül jöjjön további egy galéria Bali lenyűgözően látványos építészetéből, ahol csak magunkban bízhatunk ha meg akarjuk úszni.

 

Szólj hozzá

utazás templom bali ubud délkelet-ázsia