2015. jún 21.

Mi van a WC-ben Balin?

írta: Csikós Mihály
Mi van a WC-ben Balin?

baliwc.jpg

Amikor úgy döntöttem, hogy Bali képzőművészetéről, közelebbről a festészetéről szeretnék írni, egyből 3 festmény ugrott be. Ezek a képek tökéletesen szimbolizálják a modern bali ember viszonyát a művészettel. Nem is az a legjellemzőbb, hogy mit és hogyan festett a festő, hanem az, hogy hol akasztották ki őket a falra. Így néznek ki:

img_8651.jpg

img_8652.jpg

img_8653.jpg

A művész kolónia, amely több száz éve a hinduizmus elől keletre menekült, alakította ki a bennszülött Bali Agákkal a mai bali ember génállományát. Manapság sem igen hagyják el a szigetet, de a történelmi időkben még kevésbé volt nagy a jövés-menés a kifejezetten veszélyes környező vizek miatt, így nem csoda, hogy jól megmaradt a higítatlan, genetikailag örökölt művészi érzék a leszármazottakban.

Szinte minden ember művész a szigeten. Akármerre járunk, még a legegyszerűbb dolgokról, egy kerítésről, ajtófélfáról vagy egy út menti jelzőkőről is üvölt a burjánzó és dinamikus művészeti érzék, amivel a Bali emberek meg vannak áldva.

Ez a textilfestéstől, a fafaragáson át a szobrászatig minden területen megmutatkozik. Mivel a festészet az amivel a legkevesebb kapcsolata van manapság az embernek, a különböző digitális technikák miatt a kézzel, egyetlen vászonra festett képek ismerete és hatása nem annyira általános. Ezért leginkább ezt emelném ki.

Különös ez a 3 festmény. Kicsit szecessziós, art deco-s hangulatúak. A könnyed ecsetvonások egy-két mozdulattal vannak feldobva a vászonra minden erőlködés, vagy mesterkéltség nélkül és mégis nagyon találón arányosak a hölgyek.

Ezek a festmények is olyan egyszerű körülmények között születnek, ahogy a balinéz emberek élnek. Sok esetben az utcán festik, félig ülve, félig állva a térdükre fektetett vászonnal, olyan helyzetben ahogy egy a európai aligha tudna bármit is csinálni. Ezek a művészek hihetetlen könnyedséggel készítik ezeket a képeket. Valójában ipari mennyiségeben. Akármerre nézünk Balin, mindenhol művészeti galériák vannak. Ubud városában,  - ami egyfajta művészeti központ - szinte egymásba nyílnak a galériák.

A festmények, amik itt készülnek kis galériáktól, komoly szállodák lobbijain át, menő éttermek falaiig bárhol szembe jöhetnek. Az ember mindenhol szinte azt érzi, hogy rázúdul a képzőművészet. Ez nagyon lelkesítő, hiszen ilyesmit, hogy a mindennapokat tölti ki a festészet, ritkán lát az ember Európában. Mindenhol kézzel festett, egyedi festményekkel van díszítve és hagyján, hogy díszítve de ahogy látható szívbemarkolóan hatásosak szenzitívek ezek a képek és nagyon erőteljesen megérintik az embert.

 

Azt a bizonyos 3 képet nem egy galériában fotóztam. Hanem délen, Seminyak-ban egy szórakozóhelyen. Ide voltak kirakva.

img_8655.jpgElsőre persze az ugrik be, hogy milyen megalázó lehet a festő számára, hogy egy wc-ben állítják ki, valójában viszont ez pont azt a természetességet tükrözi, amivel együtt élnek a művészettel, hogy még a wc falán is műalkotások vannak. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezek mind egyedi műalkotások. Kézzel festve, nem nyomtatva, sokszorosítva, méretezve, netről megrendelve. Ez egyébként egy diszkó férfi wc-je. A létesítmény többi részén is az alapvető dekoráció a legjobb helyen és pillanatokban elhelyezett festményekből áll.

 

Ha már a diszkók: Van egy híres szórakozóhely balin a Ku De Ta, ahol a  wc előtértől a bárpultig szintén festészeti remekművek találhatók.

Érdekes leckét kaptam a Bali ember viszonyáról a művészettel. A taxisofőrrel, aki szállított a tartózkodásom alatt összebarátkoztam, és egy este amikor meghívtam egy sörre, ahogy beszélgettünk egyszer csak kért a pincértől egy cetlit és megkérte, hogy írjam rá a nevemet, ahogy én írom a saját nyelvemen. Leírtam. Gondoltam érdekli, hogy, hogy írnak ezek a magyarok. Másnap reggel jött értem, hogy vigyen tovább a helyi barangolásaimon, de ezúttal volt nála egy újságpapírba göngyölt tárgy, amit a kezembe nyomott. Kinyitottam és a nevem volt kifaragva egy trópusi fából diszkrét színezéssel, Bali motívumokba foglalva. Mondta, hogy ezt nekem faragta éjjel, mert olyan jót beszélgettünk.

img_4343_2.jpg

Így készült az egyedi, Bali névtáblám, azóta is ez van a házunk ajtaján. 

Az egészben az a lényeg, hogy nem ebből élt, nem pénzt akart, nem kérkedett a tudásával csak szórakozásból, kedvességből, éjszaka, kézzel faragta nekem egy taxisofőr.

Balin az egyik legjobb nevű galéria a Gaya, aminek a tulajdonosa fele részben balinéz, felerészben olasz.  A Gaya egy resort, étterem, kávéház, galériaegyüttes. A galéria a legnagyobb része és fantasztikusan szép alkotások vannak benne, míg a resort-szálloda részben a szobák is eredeti, egyedi festményekkel vannak díszítve és itt sem aprózták el:

img_4995.jpg

Tartozik hozzájuk egy kerámia manufaktúra is, ahol magas színvonalú kerámia munkákat állítanak elő különleges hagyományos technológiákkal. Ezek a tárgyak olyan színvonalasak, hogy 4-5 csillagos szállodák vásárolják.

De például a Gaya Galéria az a hely, ahol ha Balin vagy és érdekel az olasz és balii(!) új hullámos filmművészet, akkor ott  minden héten egy-két alkalommal tartott filmklubba bátran betérhetsz. A belépés ingyenes és klasszikus, régi művészfilmeket vetítenek.

Zárásként a Gaya galériából mutatok néhány képet és szobrot, amik nekem nagyon tetszettek és magáról a Gayáról is néhány képet

Szólj hozzá

utazás művészet festészet bali ubud délkelet-ázsia