2015. jún 01.

Zsukovka

írta: Csikós Mihály
Zsukovka

zsukovka.jpg

Moszkva peremén található Zsukovka, Oroszország legmenőbb kerülete. A két falgyűrűvel külső és belső körre osztott luxusnegyedbe vendégként is nagyon nehéz bejutni. Itt van Putyin háza, valamint Gorbacsov és Tupoljev unokájáé és még jó pár hírességé. Ide is terveztem házakat, ezek 2000-2500 m2-esek. Ezzel az alapterülettel átlagosan egy 3-4 fős család rendelkezik, tehát apuka, anyuka és egy vagy két gyerek. Más világ.

Zsukovka zárt világa felé közeledve már érezhetjük, ahogy változnak a dimenziók. A közeli bevásárlóközpont aljában Ferrari, Bentley és Lamborghini boltok tűnnek fel, Vertu telefonüzlet és egyéb kifejezetten a milliomos réteget célzó márkák boltjai sorakoznak.

img_3346.jpg

Zsukovka falain belül nincs sem bolt, sem újságos, sem étterem. Olyannyira, hogy ez a többszörös kőfal mögött létezés általában rendes akklimatizációt igényel, szóval ha valaki épített magának oda egy házat, többnyire a családjával kibérel egyet a direkt erre a célra üresen álló villák közül, hogy szokják az itteni életet, míg az otthonuk elkészül.

img_3427.jpg

Az első falon átjutva - ahol fegyveres őr áll és scannelik a kocsit  - a külső körben találjuk magunkat. Ez a magas fallal körülvett terület egy kicsit a középkori várakra emlékeztet. A külső részén 4-5 méter magas falakkal elhatárolt telkek és épületek vannak. Már ezek is nagyon komoly házak. 

2006junius_114.jpg

De csak egy újabb scannelési és ellenőrzési ponton áthaladva jutunk be a legbelső területre, a belső körbe, ahol a legdrágább, legelitebb épületek találhatóak. Itt laknak az igazán gazdagok. Itt nem ritka a 6-7 ezer m2-es ház sem. Putyiné, ami szintén ebben a szomszédságban van, 10 ezer m2-es.

Az egyik ügyfelem panaszkodott, hogy a szomszédja születésnapját mindig nehezen viseli, mivel az nagyon szereti a Boney M-et és minden évben meghívja őket, ők pedig minden évben újra összeállnak, hogy felléphessenek a kerti partin és hát marha zajosak. Van olyan ház, ahol van multiplex mozi azért, hogy ha vendégeket hívnak, akkor ne legyen az a prolishow, hogy csak egy legújabb film vetítése történik, hanem az akkor aktuális összes új filmből bátran válogathatnak a vendégek.

Zsukovka, alapfelszereltség

Zsukovka lakói más szempontok szerint alakítják otthonukat, mint egy átlagember. A házakba, amiket a belső körbe terveztem, minimum 120 nm-s nappali kellett, hogy legyen hol táncolni és 36 személyes étkező asztal, hogy biztosan jusson mindenkinek hely.

2006junius_135.jpg

Szauna és őrház szinte minden épülethez kötelezően tartozik.

Az őrház egy kb.  200 nm-es épület, ahol a kiszolgálószemélyzet lakik. 2-4 személy. Szerencsés esetben ez egy házaspár. A sofőr egyben őr is. Az asszony takarít, főz és végzi a kerti munkát. Külön biztonsági ember van, aki kíséri a gyerekeket. A kisebbeknek állandó babysittere van, de ő nem bent lakó alkalmazott.

A szaunaház egy átlagos magyar családi ház méretű épület, 2-300 m2-es, amiben van pihenő helyiség, maga a szauna, konyha, nappali és egyéb részek, hogy a szaunázás és a fürdés, ami nagyon fontos az orosz emberek számára, megfelelő körülmények közt tudjon lezajlani. Ez többnyire társaságban történik, így ezek a szaunaházak 5-10-15 fő befogadóképességűek, ennyien is tudnak egyszerre szaunázni. Kívülről fűtik, fatüzelésű kályhával, ez egy fontos szabály.

Egzisztencia

Zsukovkán a moszkvai elit krémje él. Ezt a réteget sokszor azonosították régebben nálunk a filmek orosz maffiózókkal, holott szinte kivétel nélkül művelt, világlátott mágnások, gazdasági szakemberek, alapkezelők, üzletemberek, igazgatók. Mindegyik beszél egy-két idegen nyelvet, általában angolt és franciát, műkincseket gyűjtenek és kulturáltan szórakoznak. A békeidők, azaz a szocializmus előtti nagypolgári, arisztokratikus miliő karakterét igyekeznek visszaállítani. Tehát egy évben egyszer el kell menni Svájcba, és az egzotikus utak is terítéken vannak, ezekről aztán lehet diskurálni a baráti társaságban. 

img_3405.jpg

Szórakozni, klubokba nem igazán járnak el. Inkább egymáshoz mennek át. Furcsa volt, amikor az első épületemet terveztem Zsukovkára és mondták, - ahogy már az előbb is említettem - hogy az ebédlőasztal 36 fős kell, hogy legyen. Egy vendégség kb. ilyen létszámú.

Hasonló meglepetés volt, amikor a tervezett 120 nm-es nappalinál az ügyfelem azt mondta, ő úgy érzi, kicsit kicsi. Én megjegyeztem, hogy két komplett ülőgarnitúra van benne, egy hatalmas házimozi, egy verseny zongora és egy méretes kandalló és én úgy gondolom, hogy ez még így is elég tágas lesz. Ő csodálkozva nézett rám és azt mondta: "Igen Csikós úr, de hol fogunk táncolni?". Ugyanis a 36 fő táncra kerekedik vacsora után.

Ez az erőteljes otthonszórakozás azért alakult ki, mert a gazdag embereket régebben gyakorta rabolták el Oroszországban és bár ez a világ már elmúlóban van, a szokás mégis megmaradt, ezért nyilvános helyeken nem szívesen mutatkoznak. Egy zsukovkai gyereke szinte kivétel nélkül testőrrel jár iskolába.

Éttermek 

A  moszkvaiak nagyon büszkék arra, hogy náluk vannak a világ legjobb éttermei. Az biztos, hogy sok különleges hely található Moszkvában, ami ritkaság számba megy és az étterem kultúra komolyan van véve.

Például Zsukovka bejáratánál jó pár nagyon magas színvonalú vendéglő van. Ezek a helyek többnyire a high-end-elit-luxus témakörében utaznak. Kristálycsillárok, 1000 eurós fogások, szmokingos, csak franciául beszélő sommelier, francia nyelvű étlap.

A klasszikus elitista világban üdítő ötlet a Veranda U Dachi nevű étterem, ahol egy görbe tükröt tartva a többi felkapott étteremnek, a berendezés "prolihshow" és kizárólag képzetlen, a vendéglátásról mit sem tudó diákok szolgálnak fel. Az étlap itt is hatalmas és drága borból sincs hiány, viszont biztos lehet a vendég abban, hogy aki kitölti a 2.500 dolláros francia bort, még soha életében nem csinált ilyet és ezért nem is csap nagy faksznit a dolog körül: kedves mosollyal locsolja szerteszét a bort, mintha nem lenne holnap.

Van például grúz étterem is, mely Grúzián kívül valóban Moszkvában fordul elő szinte kizárólag. Ez annyiban speciális, hogy a grúzok hagyományosan nem fűszerezik a fogásaikat, hanem a friss zöld fűszernövényeket egy külön tálban szolgálják fel a fogás mellé és azt külön szokás rágcsálni az evéshez.

Vagy itt van a világhírű designer, Philippe Starck által tervezett moszkvai Bon, ami a '90-es évek aranyozott kalasnyikovos orosz maffiavilágának luxus-káoszával mutat görbe tükröt vagy inkább figurázza ki csipkelődve a moszkvai elit attitűdöt.

Rengeteg a felkapott japán sushi étterem is van, ahol kizárólag japánok dolgoznak, így teljessé téve az exkluzív élményt... Erről a gegről gyorsan lehullott a lepel, amikor elmesélték, hogy az itt dolgozók többnyire kirgiz tatárok, akik a japánokkal rokon nép és nehéz megkülönböztetni őket egy kívülállónak, viszont sokkal több van belőlük Oroszországban, mint japánból. Tehát a legjobb japán szakácsok Moszkvában kirgiz tatárok.

A böjt

A szocializmus elnyomása után a vallásosság nagyon előretört. Az orosz emberek elég vallásosak és komolyan veszik a vallás gyakorlását.

A karácsonyi böjtöt szigorúan betartják. Nagyon furcsa egy milliárdos böjtje. Csak naponta egyszer ehetnek valami könnyűt egy hónapon át és nem ehetnek húst. Ezért ilyenkor megtelnek a sushi bárok. Horribilis pénzekért eszik a nyers halat, ez az önmegtartóztatás jele.

img_3420.jpg

Az egyik zsukovkai templom

Más gazdagok a másik végéről közelítik meg a dolgot és mindjárt egy kolostorban töltik az egész böjti időszakot. Egyes kolostorok csillagászati áron fogadnak be milliárdosokat, hogy azok a renddel együtt élhessék egy hónapig a szerzetesek nélkülöző életét. Ott aztán se sushi, se puha ágy, csak a szigorú regula.

A nem vegán konyhához szokott embert tényleg megterheli a böjt, így a karácsonyi éjféli mise után, hajnali 3-4 körül, megünnepelendő a böjt végét és a Karácsonyt, hatalmas kajálást csapnak.

Az egyik ügyfelemnek az a meggyőződése, hogy böjt után a legjobb a szegedi szalámi, így mindig hozat maguknak Magyarországról karácsonyra, hogy gyorsan visszanyerjék az erejüket az egy hónapos koplalás után.

Étkezés

Az étkezési szokások kissé eltérnek az európaitól, jó pár előétellel kezdenek egy vacsorán, hideggel és meleggel egyaránt. 3-4 fő fajtája van ezeknek az előételeknek,  és természetesen mindegyikhez megvannak a hozzájuk passzoló italok, fehér bor, prosecco vagy pezsgő. Természetesen a tokhal, a kaviár és a lazac a fő alkotó eleme az előételeknek. A főételekben is gyakori a hal, de a jól ismert európai fogások is helyet kapnak minden asztalon.

img_3482.jpg

Moszkvai alkonyat

Nem is annyira az ételek, hanem inkább a tószt az, amiben talán a legjobban eltér egy hagyományos orosz vacsora az általunk megszokottól. Egy vacsorán, ahol többen vannak, ez kötelező. Kezdetben ez kicsit zavart is, mert nem vagyok egy nagy tószt-mondó, de ez alól nem húzhatod ki magadat. A vacsora egyik pillanatában valaki megkocogtatja a poharát és elkezdi: néhány dicsérő szót szól az étteremről, az étterem alkalmazottairól, a barátjáról, aki meghívta vagy a barátjáról, akit ő hívott meg és akkor itt elindul a lavina. Folyamatosan az étkezés végéig a legváratlanabb pillanatokban mondanak tósztot a vendégek. Ha te elegánsan próbálod kerülni a feltűnést, akkor egyszer csak a pohár csöngetés már máshogy cseng, feléd fordul a vendéglátó és kedves udvariassággal kérdezi "Csikós úr?" és akkor Csikós úr feláll és tósztot mond. Idővel belejön az ember.

A fürdő

A fürdőkultúra nagyon komoly dolog Oroszországban. Olyannyira, hogy gyakran a fürdők előtt lövik le a gazdag embereket, mivel ha valaki félti az életét, otthon marad bezárkózva, nem megy sehova...kivéve fürdőbe. Bár minden háznak van saját szaunaháza, mégis megkerülhetetlen társadalmi esemény a fürdőzés a moszkvai felső tízezerben. Ezek a fürdők több száz éves épületek és szigorúan nem koedukáltak.

Mi a világhírű Sanduný Banya -ba jártunk.
banya1.jpg

kép forrása: http://www.sanduny.ru

Parkolás után a csomagtartóhoz ballagtunk, ahol vendéglátóm egy tölgyfavessző csokrot vett ki, amivel a szauna közben szokás a vérkeringés serkentése céljából magunkat csapkodniIsmertem magam is ezt a leveles alkotmányt, de az meglepett, hogy itt ezt ennyire komolyan veszik. Összehúzott szemöldökkel próbálgatta, suhintgatott vele, aztán láthatóan megelégedve a hóna alá csapta és mondta, hogy ez az övé, de nekem is vett egyet. Ezeket a tárgyakat nagyon drágán, speciális szakboltokban vásárolják, hasonlóan állnak hozzá, mint mondjuk egy golfütőhöz. Van ilyen metszésű, olyan rügyes... szóval bonyolult és csak a drága az igazi. Egy darab 2-3 fürdőzést él meg.

A jegyváltás után egy hatalmas teremöltözőbe kerülünk rögtön, itt padok vannak és a padok előtt asztalok.

banya2.jpg

kép forrása: http://www.sanduny.ru

A nagy terem körül szobák vannak körbe, amiket lehet bérelni mondjuk születésnapra bár az emberek jelentős része a termes öltözőt választja, no nem azért mert drágábbak a szobák, hanem mert az öltözőben zajlanak az üzleti megbeszélések, itt születnek a megállapodások orosz szokás szerint.

Belépve a fürdőmester veszi fel az ételrendelést. Gourmand étlapról lehet váltogatni, amit a fürdőzés után szolgálnak fel, saját öltöző padunk elé rakott asztalon, így folytatódhat a társasági élet a homár mellett, pucéran. A fürdőmester figyel, hogy ki mikor végez és varázslatos módon mindig frissen van kész az étel, amint egy delikvens befejezi a fürdőzést.

Bent a díszes medencék és dézsák sokasága vár minket és hatalmas szauna, vagy 10 szintes, óriási belmagassággal és összetett lépcsőrendszerrel, ami felvezet a legfelsőbb szintig. Kívülről tüzelik a gigantikus kazánt és réz kanalakkal lehet rámérni a vizet, ha több gőzre vágyik az ember. A bevállalósabbak pörgetik a törülközőjüket a fejük felett, hogy a meleg levegő még forróbbnak hassék.

A teszt

Az arisztokratikus életmód olyan játékszabályokkal jár, amiket azért illik betartani egy kívülállónak is.

Amikor először utaztam Moszkvába tervezés kapcsán, késett a gépem egy órát. A reptéren egy sofőr várt és elvitt egy orosz-francia étterembe. A belépéskor két irányba lehet menni. Az étterem egyik felében pompázatos francia katedrális szerű belső fogad, francia ételekkel és szmokingos pincérekkel, a másik pedig egy orosz hangulatú belső, ahol egy nagy baromfiudvar van berendezve az étterem közepén. Tyúkok tehén és egy kutya plusz egy öreg néni egy sámlival, aki gondozza az állatokat. Az asztalok úgy vannak elrendezve, hogy mint egy lelátóról, jól rá lehet látni a baromfiudvarra.

Természetesen maga az éttermi rész full elegáns, kikeményített abroszok, öltönyös pincérek, stb. Odavezettek az ügyfeleim asztalához; egy kedves házaspár volt, akik udvariasan éhen-szomjan vártak 1 órája a gép késése miatt, így amint leültem kérdezték, hogy mit innék. Mind a ketten várakozóan néztek rám. Mondtam, hogy egy bor jól esne most. Kicsit megkönnyebbültek és kérdezték, hogy milyen bor. Mivel már elég késő este volt egy testes vörös kategóriát határoztam meg és ebben a pillanatban a házaspár fellélegzett, egymásra mosolygott és gyorsan rendeltek a pincértől valami francia burgundit és amikor koccintottunk mondták, hogy nagyon örülnek, hogy tudom, hogy mikor mit kell inni, mert hogy az előző építész, akivel kísérleteztek, egy norvég volt, ugyanebben az étteremben találkoztak vele is és amikor megérkezett egy sört kért és ők azt nagyon nem szeretik, hogy ha valaki egy ilyen helyen nem tudja, hogy nem illik sört inni. Ez meg is határozta a későbbi kapcsolatukat és kerestek is egy másik építészt, így kerültem végül én a csapatba.

Egyszer, amikor az ügyfelem meghívott a már szinte majdnem teljesen kész házát megnézni, ott voltak a barátai is és vacsorázni indultunk. A nappaliban a kandalló előtt egy könnyű fehérbort ittunk aperitifnek a vacsora előtt, míg összejött a társaság, aztán kimentünk a házból. Tél volt, elkezdett esni a hó már valószínűleg néhány órával előtte. Minden gyönyörű fehér volt és sértetlen hótakaró fedte a villákat, az utakat és a fákat. A fák, mintha csak fehér korallok lennének, úgy álltak az esti hóesésben, amikor beültünk a kocsiba a kertben. Ahogy a vendégek érkeztek, mindenki elfoglalta a helyét az autójában és a Mercedesek kigördültek az utcára. A néma, téli csendben csak a friss hó csikorgása hallatszott a kerekek alatt. Csak ezt a ropogást lehetett hallani, miközben a Hold fénye szikrázott a fagyott ágakon. A mesés villák homlokzatain csillogott, üvegablakain tükröződött a hóesés. Ekkor lehúztam az ablakot, hogy jobban lássak. Kinéztem, és valahogy az a gondolat fogalmazódott meg bennem, hogy a gazdagság szép.

2006junius_259.jpg

Pár házról van képem, amiket ide terveztem. Mindegyik fotó az építkezés befejezése előtt készült kicsivel.

Ez a ház 2006-ban épült a belső körben:

Ez a másik ház, szintén a belső körben épült, a napokban került átadásra:

FOTÓ: CSIKÓS MIHÁLY

Szólj hozzá

kaja érdekesség moszkva