2015. ápr 21.

Öreg Vietnám

írta: Csikós Mihály
Öreg Vietnám

oregvietnam.jpg

Ha egy országban 3000 éve kezdték az illemtant, akkor bármilyen viharos a történelme vagy bármilyen veszélyes is lehet egy beházasodott férfi élete, vannak olyan szabályok, amit nem törvény ír elő, mégis köteleznek. Ilyen Vietnámban az idősek tisztelete.

Állami nyugdíjrendszer nincs. Vietnámban íratlan törvény szerint kötelező a fiataloknak ellátni, kiszolgálni, eltartani felmenőiket a nyugdíjas kor határától. Egy idősebb ember egyszerűen egyik reggel felkel és úgy dönt, hogy a továbbiakban ő sem dolgozni nem fog, sem semmilyen megerőltetést nem hajlandó vállalni saját maga fenntartására. Innentől a gyermekei feladata mindenben ellátni, fedelet, ételt biztosítani.

A szülők gyakran nem is öltöznek át a pizsamából. Úgy mennek sétálni vagy bármit csinálni, mivel nekik az az álláspontjuk, hogy ők már megtették, amit meg kellett tenni és innentől nekik nem dolguk megfelelni a világnak. Ezért szokták néha pizsamásoknak nevezni őket. Ez a kifejezés nem tiszteletlenség, csak egy tényt, egy állapotot ír le.

A középpolgártól felfelé mindenkinek kötelessége a házában apartmanszerű részt elkülöníteni a szüleinek, de legalább egy szeparált szobát biztosítania kell. Az alacsonyabb sorban élő emberek pedig teljesen együtt élnek mindennap a szülőkkel.

Az ételt az idős szülők meg sem köszönik; annyira kézenfekvő, hogy jár nekik. Az étkezés akkor kezdődik, amikor a felmenők leülnek az asztalhoz és megfogják a kanalat.

A legnagyobb szégyen, ha valaki nem tudja teljesíteni ezt a kötelezettségét a szülei felé.

Vietnámban tervezőmérnökként nekem is meg kellet oldanom, hogy a szülőknek olyan külön lakrészt alakítsunk ki a családi házban, ami kielégítően biztosítja mindenkinek a privát szférát. Az alábbi példán egy külön álló apartmanban alakítottam ki a szülői részt.

dalat_szuloia.jpg

 

 

 

Szólj hozzá

kultúra érdekesség saigon vietnám délkelet-ázsia