2015. ápr 12.

A vietnámi feleség

írta: Csikós Mihály
A vietnámi feleség

vietnamifeleseg.jpg

Vietnám nagy része áthatolhatatlan dzsungel. 45 fok, 90 százalékos páratartalom és kígyó kígyó hátán. Állítólag itt az erdőben való tartózkodás élből életveszélyes. Elképzelni is hajmeresztő, hogy ez volt az a hely, ahol pár évtizede egy alig 18 éves amerikai fiatal váratlanul itt találhatta magát egy gépfegyverrel a vállán. Ki hinné, hogy a kígyók mellett még a mandulavágású szemek is veszélyesek lehetnek.

Az elképzelhetetlen időjáráshoz a terepviszonyok is hozzáteszik a magukét. A meredeken le-föl váltakozó terepen bármilyen felszerelés nélkül is hatalmas megerőltetés a helyváltoztatás.

Külön problémát okoz az, hogy kígyókkal van tele az egész. A kirándulás, piknikezés vagy egyéb hasonló szabadtéri program nem nagyon fér bele, mert könnyen otthagyja az ember a fogát a szabadban.

Ilyen vad körülmények között egy vihar is elég durván néz ki. Volt szerencsém átélni egy igazi trópusi fajtát a vietnámi dzsungelben terepjárózva. Valahogy így festett:

Vietnámban szocializmus van. Az államvallás a buddhizmus és az egyetlen elfogadott családi forma az a matriarhátus, azaz itt a nők hordják a nadrágot. A nő osztja be a pénzt, övé a végső szó mindenben. Az étteremben a nő rendel és ő is fizet, a férfi jóformán meg sem szólal. A férj feladata kizárólag az, hogy megfelelő mennyiségű pénzt vigyen haza, amit az asszony beoszthat. Ha egy férfi barátnőt tart, - ahogy itt mondják "2. feleséget" - akkor az kizárólag a feleség szégyene. A férfit semmilyen felelősség nem terheli sem jogi, sem társadalmi vonatkozásban, hiszen nyilván azért teszi amit tesz, mert az asszonya, azaz a családfő otthon valamit nem jól csinál.

A jogszabály úgy szól, hogy a házastársak vagyona közös, de a nő rendelkezik fölötte. Tájékoztatnia sem kell férjurát a döntéseiről.

 

Vietnámban a szovjet éra hagyatéka az intenzív európai mérnök-import.

A vietnámi nők gyönyörűek. Mandulavágású szemükkel és hófehér bőrükkel úgy festenek, mint egy anime karakter vagy egy porcelánbaba. Így könnyen járhat úgy egy európai mérnök, hogy forró fejjel beleugrik egy ilyen vegyes házasságba.

Egy német hídtervező mérnök mesélte nekem, hogy csapdába esett egyszer egy ilyen mandulaszemben. Sebtiben megházasodott és anélkül vágott bele a házaséletbe, hogy bármilyen fogalma lett  volna  a jogszabályokról. Egyszer csak eljött az a nap, amikor hazaérve nem tudott bemenni a saját házába és nemhogy az autóját, de a mopedjét sem találta a ház körül. Egy kis nyomozás után kiderítette, hogy az asszony elköltözött valahova messzire két gyerekestül, autóstul, amúgy meg mindent eladott. Első döbbenete után indult is a rendőrségre, hogy bejelentse hogy ő meg lett lopva. Amikor előadta a nagyon is ismerősen csengő sztorit, akkor a rendőrök ingerülten zavarták el, miszerint a családi perpatvarok nem rájuk tartoznak. Körülbelül ennyire veszik komolyan egy férfi panaszát a családdal kapcsolatban.

Sajnos megesik, hogy bizonyos nők visszaélnek ezzel a szabályozással és így tesznek szert vagyonra. Azt mondják ez nem ritka eset. Úgyhogy érdemes körültekintően eljárni annak, aki Vietnámban csajozik.

Pár kép Vietnámból

 

FOTÓ: CSIKÓS MIHÁLY

Szólj hozzá

érdekesség távol kelet házasság vietnám dalat moszkító