2015. már 21.

Késni Moszkvában...

írta: Csikós Mihály
Késni Moszkvában...

moszkvadugo.jpg

...illik. Vagy ha nem is illik, de szabad. A tízmilliós fővárosban hatalmasak a dugók. Nem is szokás megkérdezni, hogy valaki miért késett, a válasz annyira kézenfekvő. A dugó miatt. Az a plusz egy óra be van tervezve egy moszkvai találkozóba. A felső tízezernek ez ugyanúgy gondot jelent. Itt egy gazdag ember is tudja, hogy egy nap csak egy ügyet tud elintézni, így többel nem is próbálkozik. A dörzsöltebbeknek azonban két informális könnyítést is kínál az orosz valóság.

Az első, faramucibb megoldás az, hogy a pacák ex-KGB-st alkalmaz sofőrnek. Meglepő módon ennek áttételesen építészeti okai vannak. Ugyanis Moszkvában az utakat szegélyező házak ötvenesével vannak egybe építve és az udvaraikat átjárók kötik össze. Ezek éppen olyan szélesek, hogy egy autó egy tapasztalt sofőrrel átfér rajtuk. Ezzel a megoldással egy párhuzamos, árnyék-útrendszer jön létre, ami viszont kivehetetlen labirintus a földi halandóknak. Itt jön képbe a KGB. A régi időkben, amikor a megfelelő embereket üldözni kellett, ezek a veteránok nagy tapasztalatra tettek szert a folyosókon való közlekedésben, így az akkor elsajátított tudást most a kapitalizmus szolgálatába állíthatják a gazdagok volánjánál.

A másik, szinte már legális megoldás a kék villogó használata. Ugyan mi hozzászokhattunk ahhoz, hogy ilyet csak a rendőr, tűzoltó, mentős használhat, de Moszkvában, ha befizetsz egy tetemesebb összeget a rendőrségnek, akkor a Rendőrség Hivatalos Támogatója válik belőled és jogosult vagy a kék fény használatára. Tehát mindenhol közlekedhetsz, ahol egy rendőr. Ez a sugárutakon a legkézenfekvőbb, mert ott a 10+ sáv közül a legbelső dupla záróvonallal van leválasztva és kizárólag a kék fényt használó autók közlekedhetnek benne. Mindenhol máshol pedig átmehetsz a piroson, parkolhatsz tilosban és utat vijjoghatsz magadnak a sűrűben. Persze ilyenkor is jól jön az ex-rendvédelmis a volánnál.

Szólj hozzá

oroszország érdekesség moszkva dugó