2015. már 20.

A dolgok helye

írta: Csikós Mihály
A dolgok helye

Bevezető

img_2217_net.jpg

Nehéz lenne megmondani, hogy a ház vagy az ember volt előbb. A barlangok, amik a ház szerepét töltötték be kezdetben, jóval az ember előtt jelentek meg. Mindenesetre mégiscsak azt az építményt nevezhetjük először háznak, amit az ember készített magának, abból a végtelenül egyszerű okból kifolyólag, hogy a fejére esett az eső vagy éppen nagyon sütött a nap.

Amikor az ember néhány faágat összetámasztott, amiket levelekkel fedett be, egy hatalmas és őrületes lavinát indított el. A kis építményekbe újabb és újabb elemek kerültek. Később lemélyítettük, hogy a hideg és a meleg ellen kicsit jobban védve legyünk, tettünk bele tűzhelyet, ahol a parázs melegíthetett a hideg éjszakákon, majd rájöttünk, hogy erre a parázsra rá lehet tenni húsdarabokat is, amik megsülnek. Valahol itt kezdődött.

Az építészetben alaposan meg kell ismerni a megrendelőt, legyen az magánszemély vagy cég. Az életét, szokásait, prioritásait, hogy azok a dolgok, amik hozzájuk tartoznak kényelmesen, funkcionálisan és esztétikusan helyezkedjenek el körülöttük a tervezett épületben. Majd ezek köré a dolgok köré kerül a ház. Nehéz meghatározni, hogy a ház vagy a dolgok vannak-e előbb, hiszen a kettő alakítja egymást, míg végül megszületik egy rendszer, ahol az ember otthon érezheti magát, hiszen a dolgai megfelelően helyezkednek el. Ez a személyes ergonómiai rendszer az, ami házban ölt formát.

Ezért ösztönösen nagyon figyelek az emberek szokásaira és az őket körülvevő dolgokra, akkor is amikor éppen nem dolgozom. Ez a reflex utazásaim során is arra késztet, hogy folyamatosan kérdezzek, tájékozódjak minden helyzetben, mintha egy ügyfél világát kellene megismerni.

Hozzá kell tennem, hogy ugyanúgy utazásnak tartom azt is, amikor egy ügyféllel több találkozás kapcsán megismerkedem és elindulok azon a teljesen ismeretlen úton, melynek mentén apránként, óvatosan, lépésenként tapogatom ki, hogy mi az, ami számára fontos, mire érzékeny és mi tudná teljesebbé tenni az életét. Még akkor is ha Ő nem is tudja elsőre megfogalmazni.

Építész vagyok. Figyelem az embereket, hogy meg tudjam tervezni a házukat, ahol majd helye lesz a  dolgaiknak.

 

 

Szólj hozzá

elmélkedés építészet